mozaic de poze

Insulele Greciei - 2013

Intenționez să fac o excursie în insulele Greciei în perioada 2-29 septembrie. Liber, în stilul globe-trotter, fără constrângeri mari de program sau traseu.

În principiu, voi vedea vreo 9-10 dintre insulele Syros, Mikonos, Delos, Amorgos din Ciclade și Astypalea, Kalymnos, Leros, Lipsi, Patmos, Kos, Nisyros, Tilos, Symi și Rodos. Sigur nu vor lipsi Amorgos, Patmos, Kalymnos, Kos și Rodos. Restul, după cum vor fi legăturile și timpul disponibil. Dacă nu voi fi singur, vor fi sigur în program și Mikonos și Delos, sunt de văzut. Dar eu am făcut-o deja.

Dacă e cineva care are 2100-2200 de euro, are liber în acea perioadă și vrea să vină cu mine, aș fi foarte bucuros. Mă ocup eu de rezervări, plăți pe internet, negocieri la fața locului, documentarea călătoriei și a chestiilor de văzut.

harta drumurilor

Liniile roșii sunt traseele vapoarelor (probabile, deocamdată).
Cele punctate sunt trasee alternative posibile, să vedem cum o să fie.

Îmi doresc să vină cineva atât pentru că e mai plăcut, cât și pentru că e mai ieftin dacă împărțim camera (40 euro camera de două persoane - 30 euro cea single, e o diferență).

În suma de mai sus este inclus tot ce e de cheltuit acolo, masă, casă, transporturi de orice fel, țigări, răcoritoare, gustări, bilete la ce-o fi nevoie, tot. Nu este însă inclus ceva pentru amintiri sau cadouri pentru acasă și nici cheltuieli din țară, gen telefon, gaze, întreținere etc.

Costă atât pe cineva care nu e un mare mâncău și nu e un băutor profesionist (am socotit cam 2-3 beri pe zi sau echivalent în altceva). Dacă nu, mai aveți de cheltuit niște euro. Puteți și economisi, mai ales dacă nu fumați și/sau vă chivernisiți la mâncare și băutură.

Lumea în care mergem este minunată. Se simte peste tot civilizația de 5500 de ani. În pietre, în case, în curățenia năucitoare, în "estetiki" prezent pănă și-n cele mai mărunte lucruri, în oameni și parcă și-n patrupede.

Dacă ați auzit lucruri rele despre greci, uitați-le. La sud de Atena, de la est la vest, se păstrează ceva din antica Grecie, poate chiar din fabuloasa Arcadie.

În Dodecanese însă, mai e ceva. Nu-i puțin lucru să vezi peștera (biserică azi) unde Sfântul Ioan a scris Apocalipsa. Să vezi adâncitura în masa de piatră pe care se zice că a făcut-o Sfântul Ioan când își odihnea capul. E ceva să vezi Castelul Marilor Maeștri, strada cavalerilor (Ioaniți) pe care este și castelul lui Villiers de l'Isle Adam. Sau soclurile pe care stăteau picioarele celebrului Colos, astăzi cu niște statui de căprioare pe ele.

Sau să vezi tulburătoarele peisaje, lumina sublimă, frumusețea mării incredibil de albastre și a naturii care l-a fermecat pe Byron. Să treci prin locurile pe unde a fost Ulise.

Și încă n-am spus nimic de cât de plăcute sunt cârciumioarele, de cât de gustoasă e mâncarea, de străzile înguste, întortochiate și pictate, totul 3D - mereu urci și cobori. De bisericile simple, albe și modeste care sunt oriunde - absolut oriunde, de pisici, bărci și vapoare, de flori orbitor de colorate, de capre și catâri care te surprind cu prezența lor unde nici nu gândeai. De micuțele prăvălii cu tot ce-ți trece prin cap, de la câteva zeci de soiuri de miere, de uleiuri aromate, de oțet cu tote mirodeniile, de pește, cochilii sau bureți, până la bijuterii sau reproduceri în marmurâ sau bronz ale unor obiecte antice.

Am făcut niște modeste pagini de prezentare pentru insulele de anul acesta. Am folosit informații din ghidul turistic Insulele Greciei, Editura RAO, 2008, după Ed. Dorling Kindersley, din The Greek Islands, Editura Edothike Athenon SA, din internet și, unde am avut, de la mine.

Comentarii


 1. subnivelulmarii
  a spus:
  2013-06-01 21:55:22

  Frumos prezentat! Doar ca... in realitate e si mai si


 2. Șerban
  a spus:
  2013-06-01 22:29:17

  Așa este, am fost acolo, prin zonă. Am făcut însă doar o prezentare, așa, turistică, după ghiduri. Doar la Amorgos am spus câte ceva după sufletul meu.


 3. silavaracald
  a spus:
  2013-06-05 23:16:15

  Fain proiect!

  Am fost de două ori în Grecia, dar numai pe partea continentală. Prima oară vara şi a doua, iarna, de ziua mea. A fost frumos de fiecare dată. În feluri diferite, bineînţeles.

  Şi perioada e bine aleasă. Eviţi căldurile năucitoare din timpul verii şi totuşi e timp frumos încă.

  Cred că îmi voi propune ceva asemănător pentru la anul, acum fiind cam pe fundul sacului cu banii.

  Dacă aflu pe cineva interesat, dau de veste.


 4. Moafta si Moftu
  a spus:
  2013-06-05 23:18:36

  Tarziu pentru concediu de anul asta, desi ne-ar fi placut tare mult.


 5. wifi cracking tools linux
  a spus:
  2013-06-30 00:54:23

  What's up, yup this article is in fact nice and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks.


 6. Serban
  a spus:
  2013-06-30 13:58:57

  Thanks for the feedback.

  Soon, will be a blog here, too.


 7. Cristi H.
  a spus:
  2013-07-12 16:09:18

  Impresii de calatorie - Insula Lefkada:

  http://amfostacolo.ro/hotel.php?d=vacanta-in-agios-nikitas--lefkada&id=14442


 8. anunturi
  a spus:
  2014-02-20 05:12:03

  www.unde-s.eu este un site interesant. iti promova gratuit pe http://anunturi-din-romania.webs.com/

 
Comentariile sunt oprite.