Kalymnos

Kalymnos

Kalymnos - Κάλυμνος

Kalymnos, insula bureţilor, începe cu aşezarea neolitică de la Votnynoi, lângă Pothia, colonizată după devastarea Cretei, in 1450 î.Hr. Puţini dintre locuitorii insulei au supravieţuit, în cetatea fortificată Kastelli, masacrului la care i-au supus turcii selgiucizi în sec. XI.

Imaginea de mai sus este din www.alfatango.org.

Are 134,5 km2 și este situată în nordul Dodecaneselor.

Póthia, capitala insulei, este totodată şi principalul său port. Înghesuite între doi munţi, casele zugrăvite în culori strălucitoare se înşiruie în jurul golfului. În Póthia se află singura flotilă de pescuit bureţi din Grecia şi, în partea estică a portului, o şcoală de scufundări. Cheiul este mărginit de cafenele; principalele puncte de atracţie sunt clădirile roz, cu cupole în stil italian, printre care vechiul Palat al Guvernatorului, azi piaţă a oraşului, şi catedrala cu cupolă argintie Agios Christos, din sec. XIX. Amvonul său este sculptat de Giannoulis Chalepas. Sirena din port este una dintre cele 43 de lucrări donate insulei de sculptorii Irene şi Michalis Kokkinos, originari de aici.

Muzeul de Arheologie, situat într-o vilă neoclasică, a fost renovat şi deţine piese din Neolitic şi din Epoca Bronzului. Atelierul Bureţilor, lângă Plateia Eleftherias, are o colecţie completă de bureţi.

La nord-vest de Póthia, suburbia Myloi, cu cele trei mori de vânt în ruină, se confundă cu Chorio, fosta capitală a insulei. Puţin mai spre vest de drumul care le uneşte se află Castelul Cavalerilor, în ruine, iar mai sus este cetatea Pera Kastro. Grota celor şapte fecioare (Epta Parthenon) aminteşte de venerarea nimfelor. Legenda spune că şapte fecioare s-au ascuns aici de frica piraţilor, dar au dispărut în hăul de dedesubt.

Principalele staţiuni ale insulei se înşiră pe ţărmul vestic. Una dintre cele mai apreciate privelişti este cea a apusului peste insuliţa Telendos, văzut dinspre Myrties. Deşi Myrties şi Masouri au devenit aglomerate destinaţii turistice, zona Armeos din Masouri este mai liniştită. Spre nord se află fortificaţia Kastelli, refugiul celor care au supravieţuit masacrului otoman. De aici înainte, drumul de coastă este spectaculos, mărginit de sate pescăreşti, golfuleţe şi plaje înguste la Arginónta. În sud-est se află cea mai frumoasă regiune a insulei: luxurianta vale Vathy, cu trei sătucuri la marginea unui golf cu ape de un albastru-intens. Străjuit de o plantaţie de lămâi, primul sătuc, Rina, numit astfel în cinstea Sf. Irina, are un mic şantier naval. Următorul, Plátanos, se mândreşte cu un platan uriaş şi cu ruinele zidurilor ciclopice. Ultimul, Metóchi, se află la trei ore de mers spre Arginónta.

Telendos, la care se ajunge din Myrties, este perfectă pentru o vacanţă liniştită: are câteva camere de închiriat, taverne şi o plajă de prundiş. Aici se află ruine romane, un fort părăsit, ruinele mănăstirii Agios Vasileios, din Evul Mediu, şi mănăstirea bizantină Agios Konstantinos.