Ano Syros și Ermoupolis - Author: Hans Peter Schaefer

Syros

Syros - Σύρος

O insulă cu opulență de secol XIX, unde tradiția greacă și influența occidentală se îmbină armonios.

Imaginea de mai sus este din Wikipedia și este semnată Hans Peter Schaefer. Acolo este și o bună descriere a istoriei insulei - foarte interesantă.

Este o insulă relativ mică, 84 km2, dar dens polpulată, la nord de centrul Cicladelor.

Ermoupoli (însemnând "orașul lui Hermes") este capitala insulei și a întregului arhipelag al Cicladelor și a fost primul centru comercial și industrial important al țării în secolul XIX. Dovezi ale acestui trecut glorios pot fi văzute în clădirile publice (Primăria, Oficiul Vamal, teatrul Apollo), în casele neoclasice și frumoasele piețe ale orașului. Datorită activității sale economice, Ermoupoli a fost numit "Manchester-ul grec".

Are monumente religioase remarcabile prin arhitectură, cum ar fi bisericile Metamórphossi tou Sotíros (Schimbarea la Față a lui Isus Hristos), Ágios Nikólaos Ploússios (Sf. Nicolae cel bogat), Adormirea Maicii Domnului (Koímissis tis Theotokou) și multe altele.

Piața centrală, Plateía Miaoúli, prin splendoarea ei arhitecturală este inclusă în lista Monumentelor Istorice Naționale. Pavată cu marmură și mărginită de cafenele, este locul predilect al plimbărilor de seară, volta.

În orașul de sus, cloptnițele gemene și cupola albastru cu auriu a bisericii Agios Nikólaos marchează intrarea în cartierul Vaporia. Aici sunt vile neoclasice, cu splendide lucrări în ipsos, fresce și sculpturi în marmură. Aparțineau cândva căpitanilor de vas.

 
Cartierul medieval romano-catolic și cetatea-catedrală San Georgio sunt sus pe dealul numit Áno Syros, dominând orașul și portul. Este o plăcere să urci scările pe străzile înguste, printre casele albe tradiționale, cu arcade dar și spații deschise, având mereu sub ochi priveliștea uluitoare a insulei. Încântătorul cartier Vrotado, pe colina estică, are câteva taverne excelente, deschise toată noaptea.

 
Syros este renumit și pentru particularitățile sale gastronomice. Plăcintă-halva (o plăcintă umplută cu halva, miere de cimbrișor și migdale prăjite), loukoúmi (un fel de rahat), cârnați cu fenicul, brânză picantă San Mihalis și altele.