Mykonos, panorama - Author: Ggia

Mykonos

Mýkonos - Μύκονος

O insulă mai de fițe, pentru high-life, cu o viață de noapte bogată. Are însă foarte multe lucruri interesante, exotice și pitorești. Până nu demult era vizitată mai ales de intelectuali, azi este un "must see" pentru celebritățile lumii, mai mult decât Ibiza.

Imaginea de mai sus este din Wikipedia și este semnată Ggia.

Este o insulă relativ mică, 85,5 km2 (105 km2 împreună cu insulele mici apropiate), situată în nordestul Cicladelor.

O importantă cetate în antichitate, metropolă a mai multe colonii din Mediterana, o istorie bogată în perioada stăpânirii venețiene începând cu 1200 care a lăsat multe vestigii, o viață comercială bogată în perioada modernă fac din principalul oraș, Chora, un loc foarte interesant de văzut.

Muzeul de Arheologie, Muzeul Popular, morile de vânt, biserica Paraportiani - o adevărată emblemă pentru Grecia insulară, casele construite chiar pe linia țărmului - numite Mica Veneție, străduțele întortochiate și înguste - menite să-i apere pe locuitori de atacurile piraților, chiar Petros, patronul orașului, toate sunt puncte de inters turistic major. Și simpatice totodată, ca să atenuez limbajul de lemn :)

La Muzeul de arheologie vezi o vastă colecție de sculpturi romane și elenistice, bijuterii, pietre funerare, ceramică din sec. VI-VII î.Hr. și diverse piese din anticul Delos. Muzeul Marinei al Mării Egee expune navomodele din perioda preminoică până în sec. XIX. Panagia Paraportiani are o arhitectură deosebită, foarte intersantă. Străduțele și Mica Veneție îți consumă mulți mega din aparatul foto.

Petros, un fel de rege al orașului, se plimbă maiestuos pe străzi, pescuiește în golf sau își face siesta în vreun colț de cârciumioară. Este al XIV-lea sau al XVI-lea dintr-o lungă dinastie care a început pe la 1850 cu Petros I. Acesta a domnit 29 de ani și acum se odihnește împăiat la Muzeul Popular.

De pe chei pleacă vase-taxi spre Delos, căruia i-am dedicat o secțiune separată mai jos.

 
Te rătăcești pe străduțe, pe chei, prin vechiul Kastro până dai de Mica Veneție. Acolo te oprești și bei o cafea.

 
Îl întâlnești pe jupân Petros unde nici nu gândești.

Leii lui Apolo - Author: Ggia

Delos

Delos - Δήλος

Micuța insulă Delos este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia. Legenda spune că aici Leto i-a născut pe Apolo și pe Artemis. Pe la 1000 î.Hr. au venit aici Ionienii. În 700 î.Hr., Delos era un important centru religios.

Insula era sacră, nimeni nu avea voie să se nască sau să moară aici. Să nu mă-ntrebați ce se întâmpla dacă cineva îndrăznea să moară, nu știu. Presupun că era înviat, dus în altă parte și omorât în chinuri groaznice. Sau o pățea ca Toma d'Aquino.

La început loc de pelerinaj, a devenit în sec. III și II î.Hr. un important centru comercial . Astăzi este un muzeu în aer liber. Interdicțiile persistă, nu are voie nimeni să înnopteze acolo.

Imagini din Delos (necomentate):