tilos

Tilos

Tílos - Τήλος

Tílos este o insulă izolată şi liniştită, pe care vă puteţi plimba şi admira păsările, deoarece se află pe traseele lor de migrare. Interiorul este fertil, fermele de mici dimensiuni cultivând orice, de la tutun la migdali. Pe coline sunt risipite capele, ruine ale castelelor cruciaţilor şi avanposturi ale cavalerilor ioaniţi, care au stăpânit insula între 1309-1522.

Imaginea de mai sus este din en.wikipedia.org/wiki/Tilos.

Are 65 km2 și este situată în sudul Dodecaneselor.

Tradiţiile muzicale şi poetice ale insulei sunt puternice; aici s-a născut, în sec. IV î.Hr., poeta Erinna, celebră pentru poemul Torcătoarea. In secolele XVIII şi XIX, Tilos era renumită pentru costumele feminine din pânză ţesută în casă, purtate şi azi de unele localnice.

Principala aşezare a insulei are în jurul golfului o plajă de prundiş, mărginită de copaci. Biserica alb-albastră Agios Nikolaos domină cheiul şi are un iconostas sculptat, în 1953, de Katasaris, din Rodos. Pe drumul spre plajă se află mica bazilică creştină timpurie Agios Panteieimon kai Polykarpos, cu o minunată podea mozaicată.

Construit pe locul cetăţii antice Telos, Megalo Chorio se află la 8 km mai sus de Livadia. Castrul a fost construit de veneţieni, încorporând o poartă a vechii acropole. Muzeul de Paleontologie deţine oase fosilizate de mastodont din regiunea Misaria şi un tezaur din aur, descoperit într-un mormânt elenistic din zona Kena a insulei.

Biserica Archangelos Michail a fost construită în 1872 chiar în zidul castrului şi are icoane de argint de la vechea biserică Taxiarchis, un iconostas aurit din sec. XIX şi bucăţi ale unei fresce din sec. XVI. La sud de Megalo Chorio se află Erystos, o plajă lungă de nisip. Pe plaja Agios Antonis, la vest de Megalo Chorio, se găsesc resturi de schelete umane pietrificate, despre care se crede că ar aparţine marinarilor surprinşi de lavă în erupţia din anul 600 î.Hr. Pe o faleză înaltă de pe coasta vestică, mânăstirea bizantină fortificată Agios Panteleimonos este principalul punct de atracţie al insulei, înconjurată de un pâlc de copaci, oferă privelişti frumoase la asfinţit. A fost construită în 1470 şi are capele circulare, o curte interioară mozaicată şi chilii medievale. Pe cupolă este pictat Hristos Pantokrator (1776), de Grigorie din Symi.