Astipalea

Patmos

Patmos - Πάτμος

Ierusalimul Egeei. Aici, la 95 d.Hr., a venit Sf. Ioan și a scis Apocalipsa. Pentru asta, dar și pentru mânăstirea-cetate a Sf. Ioan, fondată în 1088, insula are o mare importanță religioasă. Astăzi, Patmos este un centru turistic și de pelerinaj.

Imaginea de mai sus reprezintă intrarea în Compexul Apocalipsei și este din Wikipedia unde găsiți și alte informații despre insulă (cam puține).

Are doar 34 km2 și este situată în nordul Dodecaneselor.

Portul insulei, Skala, este laic, în stilul obișnuit al insulelor Greciei. De acolo, însă, începe o lume a sacrului. O veche alee pietruită urcă în Chora, orașul principal, aproape de aceasta fiind impresionanta mânăstire-cetate Sf. Ioan. Vederile panoramice spre Samos și Ikaria răsplătesc efortul de a urca până aici.

Un adevărat labirint de poteci de un alb strălucitor și cu peste 40 de mânăstiri și capele, Chora este o bijuterie a arhitecturii bizantine. Multe ferestre au ancadramente deosebite, mantomáta, decorate cu câte o cruce bizantină.

Unele porți duc spre vaste conace marinărești, archontiká, construite pentru a ține pirații deoparte. Pe drumul spre Skala se află biserica Agia Anna.


Mânăstirea Sf. Ioan Teologul - Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

Ospitalitatea lui Avraam
Una intre cele mai importante fresce din sec. XII, găsită în capela Panagia. Fusese acoperită de alte picturi murale, dar a fost descoperita la cutremurul din 1956.

Capela Sf. Ioan Botezătorul

Curtea interioară

Bucătăriile

Capela Sfintei Cruci

Este una dintre cele 10 capele ale mânăstirii, construite deoarece legea bisericii prevedea ca slujba să nu se audă în aceeaşi capelă decât o singură dată pe zi.

Hrisovul

Manuscrisul de la 1088 este actul de fondare a mânăstirii, sigilat cu aur de împăratul bizantin Alexie I Comnenul

Tezaurul adapostește peste 200 de icoane, 300 de piese de argint și o uluitoare colecție de giuvaeruri.

Trapeza are două mese din marmură luate din templul lui Artemis aflat anterior pe acest loc.

Icoana Sf. Ioan
Icoana din sec. XII, cea mai venerată din mânăstire, este adăpostită în katholikón, principala biserică a mânăstirii.

În capela lui Cristodoulos se află mormântul și relicvariul din argint al fericitului Cristodoulos.

Intrarea principală are fante prin care se arunca apa clocotită asupra atacatorilor. Poarta din sec. XVII duce spre principala curte interioară.

Capela Sfinților Apostolise află dincolo de poarta mânăstirii.

Curtea principală
Fresce din sec. XVIII, cu imagnea Sf. Ioan, împodobesc nartexul exterior al katholikón-ului, ale cărui arcade sunt parte integrantă din curtea interioară..

Imagine prelucrată după excelentul ghid turistic Insulele Greciei, Editura RAO, 2008, după Ed. Dorling Kindersley, pp. 164-165.

Trepte mărginite de flori coboară de la drum spre biserica de la 1090 dedicată mamei Fecioarei Maria. În interior se găsește Sfânta Grotă a Apocalipsei, în care Sf. Ioan a avut viziunea focului și a pucioasei, dictându-i apoi Apocalipsa ucenicului său, Próchoros. Vizitatorii pot vedea piatra pe care a fost scrisă Cartea Apocalipsei și adânciturile în care, se spune, apostolul și-ar fi odihnit capul. Tot aici se află picturi murale din sec. XII și icoane de la 1596, ale Sf. Ioan Christodulos cel Binecuvântat pictate de artistul cretan Thomás Vátas. Se spune că Sf. Ioan ar fi auzit vocea Domnului venind dintr-o despicătură a stâncii, vizibilă și azi. Piatra este împărțită în trei, simbolizând Sfânta Treime.

Urmând link-ul de la precedenta poză, veți vedea o excelentă prezentare a unor imagini interesante din Patmos.


 Pe lângă toate astea, insula are și o frumusețe laică, un farmec aparte, care rămâne în suflet pentru totdeauna.