Lipsi

Lipsi

Lipsi - Λειψοί

Micuța Lipsí este o insulă fermecătoare, cu dealuri înverzite punctate de capele albe cu albastru și case vopsite într-un curcubeu de culori. Aici a fost locul în care nimfa Calypso l-a ademenit pe Ulise.

Imaginea de mai sus este din eliannastudios.com/.

Are 17 km2 și este situată în nordul Dodecaneselor.

Lipsi este un paradis al vieții insulare și produce în special vinuri și brânzeturi. Sunt excelente produsele locale, cum ar fi mierea de cimbrișor (produsă în mod tradițional), vinul local, brânzeturile, produsele lactate (brânză touloumotyri, versiunea locală a mizithra) și strugurii.

Principala așezare, orașul Lipsi, s-a ridicat în jurul portului. Poți vedea Panaghia tou Harou într-un stil arhitectural specific (pur insular, bizantin, auster și modest). Probabil a fost construită în sec VII sau VIII d.Hr.

Biserica Agios Ioánnis, cu cupola sa albastră, adăpostește o celebră icoană a Fecioarei Maria. Crinii antici din rama sa înfloresc în mod miraculos pe 23 august (noi ne întrebăm de ce atunci). În cadrul primăriei, Muzeul Ecleziastic Nikofereion prezintă diverse exponate, de la sticluțe de apă sfințită la costume tradiționale.