Leros

Leros

Leros - Λέρος)

Insula nebunilor. Cunoscută iniţial ca insula natală a zeiţei Artemis, Léros a devenit sediul celui mai celebru azil de boli mintale din Grecia.

Imaginea de mai sus este din http://www.guletholidays4u.com/Cruise.aspx?Id=2.

Are 74 km2 și este situată în nordul Dodecaneselor.

Insula se bucură de o bogată moştenire culturală şi educaţională, fiind celebră pentru poeţii şi muzicienii săi. Tradiţiile folclorice sunt perpetuate prin intermediul Societăţii Culturale Artemis.

Lakki, principalul port şi fosta capitală a insulei, se bucură de unul dintre cele mai bune amplasamente naturale din Egee, găzduind în decursul timpului flotele italiană, germană şi britanică. Azi, cu clădirile sale stil Art Deco ruinate, seamănă mai degrabă cu un prăfuit decor de film. Lakki pare un oraş-fantomă ziua, dar seara cafenelele de pe chei prind viaţă.

Léros este o insulă înverzită, cu o linie a ţărmului frântă ce formează golfuri largi, supranumite „cele patru mări" din Léros. Dealurile povârnite şi văile fertile invită la drumeţii. Pentru a-i sfida pe italieni, locuitorii au abandonat oraşul Lakki şi şi-au mutat capitala în satul Plátanos. Casele de aici coboară de pe culmea dealului spre micul port Pantéli şi spre sătucul de pescari Agía Marina. Deasupra satului, castrul bizantin oferă privelişti pitoreşti. Renovată de veneţieni şi de cavalerii ioaniţi, fortăreaţa adăposteşte azi biserica Megalóchari sau Kyrá tou Kástrou (Fecioara de la Castel), cunoscută pentru icoana sa făcătoare de minuni. Aproape de Panteli se află un sat de pescari. Drumul care merge spre nord, spre Agia Marina, este mărginit de impresionante conace neoclasice, construite între 1880 şi 1920.

Agia Marina este principalul port pentru hidroglisoare. Pe drumul de coastă spre Krithoni, cimitirul britanic este un loc de pelerinaj pentru cei care au pierdut pe cineva în bătălia de la Leros, din 1943. Mergând spre nord, şoseaua este mărginită de plaje până la Alinda, principala staţiune a insulei, cu cafenele pe chei şi facilităţi pentru sporturi acvatice. Muzeul Popular şi de Istorie este situat în castelul Belenis, cu două turnuri gemene, construit de Parissis Belenis. Câteva ruine au mai rămas azi din impresionantul templu al lui Artemis, in faţa aeroportului de la Partheni, în nord. Aici se mai află câteva fragmente de coloane şi blocuri de piatră sculptate. Zeiţa mai are încă o oarecare influenţă in Leros, prin faptul că proprietăţile sunt moştenite pe linie maternă. La Drymonas, printre leandri, se află biserica Panagia Gourlomáta (Fecioara cu privirea uimită). Reconstruită în 1327, pe locul unei capele din sec. XI, biserica a fost astfel numită după expresia de pe chipul Fecioarei într-una dintre fresce.

Staţiunea Xirokampos, adăpostită în golful din sudul insulei, este străjuită de anticul Palaiokastro, pe locul unui castel din sec. III. In interiorul zidurilor ciclopice se află Agia Panagia, cu mozaicuri delicate.