Astipalea

Astipalea

Astypalaia - Αστυπάλαια

Insula din mijlocul mării.
Are țărmuri dantelate și este formată din două părți, separate printr-un istm îngust. Este înconjurată de numeroase insulițe mici, nelocuite.

Imaginea de mai sus este din Wikipedia și acolo găsiți și informații despre insulă.

Are 97 km2 și este situată la mijocul distanței dintre Cyclade și Dodecanese.

E interesant că în antichitate a fost un stat liber, nu a fost niciodată sub stăpânire romană. Se păstrează un tratat între Astypalea și Roma din 105 î.Hr. în care se asumă oficial de către părți egalitatea completă între Roma și Astypalea :))

Cu orașul său fortificat de un alb strălucitor și cu țărmurile pitorești, insula Astypalaia este fermecătoare. A înflorit în evul mediu, când a fost condusă de familia venețiană Quirini, între 1207-1522. De-a lungul țărmului, în numeroasele golfuri, odinioară erau sălașele piraților maltezi.

Capitala inițială a insulei, numită Chora (bineînțeles) formează acum labirinticul oraș de sus. Splendida fortăreață venețiană a familiei Quirini se înalță pe locul anticei acropole. Casele au fost construite în zidul fortăreței, pentru o mai bună protecție, iar pe poartă se zărește încă blazonul familiei. În interiorul zidurilor se află două biserici, ambele din sec. XIV: Panagiá Potaïtissa (Fecioara Porților Castelului), cu cupolă argintie și Agios Georgios, construită pe locul unui templu antic.

Principala stațiune, Livádi, are o plajă lungă și se află la sud de Chora, într-o vale fertilă, cu plantații de lămâi și portocali. La nord de Chora, pe limba de pământ dintre cele două părți ale insulei, se află Maltezana (numită și Análipsi), stațiunea botezată după pirații care-și aveau sălașul aici.